Voedsel

Kuilmaïs  

Maïskuilvoer is zeer energierijk, maar arm aan eiwitten. Dit is een voeder dat de runderen heel gemakkelijk tot zich nemen.

Geplette maïs

Geplette maïs bestaat uit een mengsel van maïszemelen, maïskiemen, zetmeel en eiwit. Dit is een goede eiwitbron voor herkauwers. Bovendien heeft deze ook een heel hoge energiedichtheid.

Lijnschilfers 

Deze zijn een betrouwbare bron van vet en eiwit.

Voederbieten

Deze behoren tot dezelfde familie als de suikerbieten maar bevatten minder suiker. De voederbiet is een smakelijk ruwvoeder met hoge energiewaarde die de voederopname en de vertering gunstig beïnvloed.

Draf

Draf of ook wel brouwerijdraf genoemd zijn de eiwitrijke gerstrestanten die achterblijven in de klaringskuip bij het brouwen van bier. Door het hoge gehalte aan onverteerbare ruwe celstof is brouwerijdraf ideaal als dierenvoeding.

Perspulp

Het bietensnijdsel waar de suiker uitgehaald is wordt vochtrijke bietenpulp genoemd. Perspulp heeft een laag vetgehalte en een zeer hoog energiewaarde. Het zorgt voor een goede pensfermentatie.

Pulp

Pulp is gedroogde perspulp. Dit is een energierijk voeder die de maag en haar penswerking stimuleert.

Aardappelsnippers

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frieten, puree, zetmeel en andere aardappelproducten, ontstaan waardevolle nevenstromen. Eén daarvan zijn aardappelsnippers. Aardappelsnippers  bevatten een hoog aandeel bestendig en onbestendig zetmeel. Hiermee wordt de energievoorziening op pens- en darmniveau bevorderd en de vorming van microbieel eiwit gestimuleerd.

Aardappelen

Zorgt voor het nodige zetmeel.

Stro (dubbeldoel)

Stro is een voedingsmiddel dat de maag laat werken en ideaal is voor de vertering. Daarnaast wordt stro ook gebruikt om te strooien, waardoor de runderen een bed krijgen waar ze rustig, warm en droog kunnen liggen. Op het "Bookhamershof" wordt dit elke ochtend gedaan.

Hooi

Hooi is gedroogd gras dat wordt gevoederd aan de kalveren en zoogkoeien omdat ze hierop verlekkerd zijn.

Soya

Soya is een rijke plantaardige eiwitbron met aminozuren.

 

Alle voeders worden ter plaatse gemengd met een voedermengwagen. Het Bookhamershof werkt met een 5-tal verschillende mengelingen naargelang de noden van het rund.