Huisvesting

Weide

Magere runderen blijven 2 tot 3 maand in de weide. Hier worden ze zachtjes bijgevoederd met pulp en mais, dit zijn namelijk energievoeders. Om de 2 weken wordt er per weide een selectie gedaan op groei en vleesaanmaak. De runderen die het meest bevleesd zijn, worden naar de boerderij gehaald om ze daar verder af te mesten met meer eiwitrijkere voeders.

Quarantainebox

Bij aankomst op de boerderij worden de runderen 3 à 4 weken in quarantaine gezet. Daags na de aankomst wordt er een bloedstaal genomen en worden ze gevaccineerd en ontwormd. Bovendien krijgen ze een injectie tegen TBC door de veearts. 

Loopstallen

De loopstallen worden in de zomer ook als quarantainebox gebruikt, omdat het tijdens deze periode veel warmer is. Zo hebben de runderen de kans om veel ruimer te zitten en is de hitte minder belastend. In de winter daarentegen worden deze stallen gebruikt voor de magere runderen die door de koude en nattigheid niet op de weide kunnen. Hier worden dan ook enkel maïs en pulp bijgevoederd.

Groepsboxen

De goed verluchte groepsboxen dienen voor het afmesten van de runderen. De bezetting is 7 à 9 runderen per box zodat de runderen voldoende plaats hebben om rustig neer te liggen in het stro.

Individuele boxen

De individuele boxen worden gebruikt voor de verstotene van de kudde, de iets zwakkere of gekwetste runderen. Deze runderen kunnen zachtjes aan, op eigen tempo, evolueren.

Kalverboxen

In de eerste levensmaand zitten de kalveren in een aparte kalverbox. Op deze manier kunnen we het kalf goed opvolgen, want de eerste weken zijn uiteraard de meest kritische weken. Na die maand worden de kalveren geselecteerd op basis van grootte en gewicht en verplaatst naar grotere kalverboxen (4 à 6 kalveren per box) waar ze samen opgroeien. In een verder stadium gaan ze dan naar de weide.

Gebonden in stal

Alle drachtige runderen die bijna moeten kalven (bevallen) staan gebonden in een grote stal (met plaats voor 104 runderen). Elke 2 uur worden deze runderen gecontroleerd (dag en nacht). Dit gaat veel makkelijker als alle drachtige runderen op een centrale plaats staan. De bronstige runderen worden hier ook apart gebonden voor één nacht en mogen de volgende terug naar hun plaats.

 

IMG_2517.jpg